Valutaväxling

Vejret Budapest

SPA i Ungern

Ungern är oerhört rik av termalvatten. I europisk mått är det nästan enastående. Det finns fler än tusen varmvatten källor med  över 30 graders varmt termalvatten och de flesta  av dem innehåller många hälsofrämjande mineraler. Mineralerinnehåll gynnar för kroppens hälsobalans och  underlättar för det rätta tarmflora när man förtär det.

I landet finns det ca 150 stycken hälsobad och bland dem 36 stycken har  speciella egenskaper  med radioaktiv, sulfid-syra, salt-bromid-karbonat och jod rik  innehåll. I Ungern är SPA synonymt med Salus Per Aqua - hälsa genom vatten.

I dag innebär SPA i första hand kroppsvårdande behandlingar av olika slag, avstressande aktiviteter, träning och kost i friskvårdssyfte.

Termalvatten och lera är de två främsta ingredienserna för att spa upplevelsen ska ge önskad effekt. Traditioner och kurer för välmående och smärtlindring har en lång historik som influerats av både romare och turkar.
Under 70% av ytan i Ungern finns termal vatten. Hela landet vilar på varma källor. Det finns mer än 400 termal bad i mer än 150 orter. Enbart i Budapest finns det ca 15  termal bad.

En av ingredienserna, den svarta leran är bildad av växtrester som finns kvar på den plats där växterna en gång har levt. Innehållet karakteriseras av höga halter organiskt material och mineralsalter.
Dessa läkande egenskaper används sedan flera hundra år tillbaka inom Spa, Medical wellness i samband med olika kurbehandlingar och kosmetiska behandlingar. De som kommer till någon av dessa kurorter får kombinerad kur av lerinpackningar, kolsyrebad, elektroterapi och massage.
Weekend-, och sparesorna till Budapest har aldrig varit så omfattande som nu. Redan på 30-talet utmärktes Budapest till ”City of Spas” och sedan dess har spatrenden bara ökat och vidareutvecklats. Atmosfären, traditionen och kulturen kring den Ungerska bad och spaverksamheten gör den till en unik upplevelse man lätt fastnar för. Den ungerska badtraditionen vilar på anor  som är mer en tvåtusen år gamla.

En SPA upplevelse av total avslappning med möhippan, bröllopsdagen, eller bara koppla av ett veckoslut för dig själv, med din familj eller dina vänner.

BUDAPEST  ( läs mer i „ Spa i Budapest ")
Budapest är ovanligt rik på hälsovatten och är den enda storstaden och huvudstaden i hela världen som har mer än hundra termal källor. De heta källorna användes redan av kelterna och gamla romarna. Det finns femtio bad som får sitt vatten från naturliga hälsokällor. Vattnet har en central roll i Budapest och budapestbornas liv.


Här träffas man och umgås, samtidigt kopplar man av några timmar i det mineralrika och varma vattnet. De nedanstående baden är de mest kända och är öppna för allmänheten. Några bad har tillträde för män eller för kvinnor i olika veckodagar!

Ni som inte bor på spahotell och gärna vill uppleva den berömda ungerska spakulturen med sina tusenåriga traditioner bör kanske i första hand besöka Gellèrtbadet. Inträde till badet kostar cirka 250 SEK, vill ni uppleva massage kostar en 30 minuters behandling ca 200:- SEK.  Széchenyi badet i  Stadsparken är något billigare.

De  mest kända baden i Budapest  är:
1. Danubius Thermal Hotel Margitsziget och Grand Hotel
2. Danubius Thermal Hotel Helia
3. Hälsobadet Gellért
4. Hotel Aqunicum Corinthia
5. Hälsobadet Széchenyi
6. Király badet
7. Lukács badet
8. Rudas badet
9. Rác badet

HEVIZ
Historia av Heviz:                                              
Världens till ytan största termalsjö har funnits i drygt 20 000 år, och det har bott folk omkring den i över 7 000 år. Hittar du nära Balatonsjön.  Man har länge känt till vattnets ”undergörande” verkan och det fins otaliga legender om mirakulösa tillfrisknanden, men det var först i slutet på 1700-talet som badkulturens utveckling påbörjades. Detta tack vore godsägaren greve György Festetics, som 1795 lät det första badhuset byggas, anställde läkare och gav ut det första informationshäftet om sjön.

Badgästerna kom först från de närliggande trakterna, och till en början i måttliga mängder: år 1800 hade Hévíz 500 besökare, år 1862 fortfarande inte fler än 800. Men snart nådde rykten om sjön över hela Monarkin och även till Tyskland, och utvecklingen tog ny fart efter 1905 då familjen Festetics hyrde ut sjön i 35 år till en ölbryggare från trakten. läs mycket mer om Heviz här !

HARKANY:                         
Harkány ligger i sydvästra Ungern, nära gränsen till Kroatien, bara 26 km  från universitetsstaden Pécs, som också områdets kulturella centrum. Hälsokällan som uptäcktes 1823 (en av de bästa i Ungern) har den högsta svavel - koncentration i Ungern. Vattnet från Harkány används för att behandla besvär i rörelseorganen, men har även god effekt vid behandling av gynekologiska och dermatologiska sjukdomar. Harkány ligger i det berömda vindistriktet Villány - Siklós. Förutom Pécs också slottet Siklós värt ett besök, som ligger bara några km. från Harkány. Harkany kallas ibland "Reumatikernas himmelrike".
Harkany badet har en stor utomhus anläggning som är öppen för allmänheten och populär bland barnfamiljer. Dom har även medicinska spa och hälsobehandlingar av olika slag. En av dem bästa  hotell i Harkány  för bl.a. psoriasisk behandlingar; Termal Hotel Harkany

HAJDUSZOBOSZLO:                   
Ligger östra delen av Ungern, 2,5 timme körning från Budapest. Nära Debrecen och det ungerska släten "Pustan". Det medicinskt klassade termalvattnet i Hajuszoboszlo, ett 70 år gammalt spa anläggning och termalbad, kommer upp från en källa på 1100 meter djup. Termalvattnes slussas sedan ut till ett flertal termalpooler med olika tempratur där gäster och patienter kan ta del av det hälsobringande vattnet. Hälso och spaanläggningen vid Hajduszoboszlo erbjuder ett stort urval av behandlingar och terapier inom fysioterapi och balneoterapi.

Vid borrningar efter olja 1925 kom upp vatten som var rikt på jodid, bromid och koksalt. Det förändrade livet i den lilla staden. Det första badet byggdes några år efter upptäckten, men utvecklingen har tagit fart under de senaste 40 åren.
Det mycket effektiva hälsovattnet används som badkur vid behandling av sjukdomar i rörelseorganen, vid gynekologiska sjukdomar och vid hudbesvär. Som drick - kur har den god effekt vid katarrer i matsmältningsorganen.

Hajdúszoboszló blir ännu mer lockande om man tänker på att den berömda Hortobágy (pustan), Ungerns populäraste turistmål ligger bara några km  från staden. Närheten till Debrecen, som östra Ungerns största stad och regionens kulturella centrum.

Två underbara spa hotell i staden: Hotel Silver **** Superior  eller Hotel Atlantis **** Superior


(Källa: Euro Rider, Ungernfakta.se)

Berek Spa Bad:
Berek spa och termal anläggning ligger ca 50 km från Debrecen och nära Hortobágy National Park. Brunnen borrades 1928-30 och ger idag 56°C, alkaliskt hydrogen kolsyrad och joniserat thermal vatten på 1.5 kubik meter/ minut.
Termalvattnet innehåller även klorid, svavelsyra, flor, sodium och kalium. Termal vattnet rekommenderas bra för patienter med gynekologiska, reumatiska och led (dåliga knän, höfter, rygg, skoleros).

Bük spabad anläggning

Büks Spabad anläggning har under 1900 talet utvecklats till att bli en av europas mest framstående och imponerande spa och hälso anläggningarna, välkänt över hela europa och populärt med besökare från hela världen.
Det hälsosamma termalvattnet som kommer från en källa på 1282 meters djup är klassad som termalvatten av mycket hög kvalitét innehållande: Kalium, Magnesium, hydrogen kolsyra. Termalvattnet här är bland det bättre för dom flesta ledbesvär. Det välkända  Medical Wellness Centrum är en nästan gigantisk badkomplex med sina 32 pooler/bassänger och 5200 m2 vattenyta. Gäster med alla ålder kan hitta avkopplande, lekfulla eller hälsobringande aktiviteter där. Besök gärna hemsidan ( på engelkska/tyska ) och välj gärna bland många erbjudanden som passar dig mest. Bük Spabad       Vi hjälper gärna till att hitta det bästa
boendet där.

Debrecen:
Debrecen Mediterran Spa är vackert beläget i en stor vild eks park. Spa anläggningen i Debrecen har mer än 40 olika spa och hälsobehandlingar att välja från. Behandlingarna äger rum både inom och utomhus i termalpooler med det hälsogivande vattnet i olika temperaturer. Det alkaliska klorid vattnet är effektivt mot olika sjukdomar som kronisk artris konditris, vissa hjärt och circulationsproblem och olika gynekologiska besvär.

Fler spadestionationer i Ungern:
Dombóvár-Gunaras
Gyula
Kiskunmajsa
Orosháza-Gyopárosfürdő
Siófok-Igal
Túrkeve
Zalakaros

källa: Magyarország.hu / termalvizek

Titta gärna på denna  nostalgisk, nuvarande historisk  svenskt relaterade filmsnutt från år 1936 av SVT arkivum!

1936. SVT. Knut Martin kortfil om Buda och bada...

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: