Valutaväxling

Vejret Budapest

SPA i Budapest

Termalbad /Spa/ Strand

Szechenyi-, Gellert-, Palatinus-, Dagály-, Lukacs-, Kiraly ( Kungen)-, Rudas bad

Széchenyi badet  är en av de största spainrättningarna i Europa och det första termalbadet i Pest, byggdes redan 1913. Själva byggnaden ser ut som ett mindre palats och är i sig värd en resa till Budapest!  Szécsenyi  har 15 pooler varav 12 är termalbad. Det är oftast härifrån resereportagen visar bilder av gamla gubbar som sitter och spelar schack i dom ångande utomhuspolerna under hösten. Széchenyi badet i Budapest är en klassiker man inte behöver vara någon badentusiast för att uppskatta. Arkitekturen, omgivningarna och miljön är en upplevelse i sig. Adress: Állatkerti krt. 11. Ta trådbuss 72 eller Metro 2 till station "Hösök tere" (Hjältarnas torg), gå mot Djurgården, badet ligger strax efter Hjältarnas torg. ( läs mer om Szechenyi ; välj  "Sök program >> Sortiment >> Bad, kurort >> Budapest >> Szechenyi...)

Gellért termalbad och spa    Gellért bad och spaanläggning är en institution som nära på blivit en internationell symbol för Budapest. Det finns tydligen beskrivningar ända från 1500-talet av dom varma källorna som Gellértbadet än idag hämtar sitt vatten ifrån. Själva byggnaden öppnades 1918 och är idag en av europas få badanläggningar i jugendstil. Gellértbadet ligger i anslutning till Hotell Gellért  och har ett tiotal poler, varav åtta är termalbad inomhus, tre utomhus (vågbad, två barn).  Gellért har även ångbad som kräver sin man/kvinna. Ångan är het!! Det finns naturligtvis även mängder av olika spabehandlingar och massageformer för den intresserade. Inträde med skåp kostar ca 2800 -3800HUF  (ca 100-120  kr) för en halv- / heldag. En billig peng för en upplevelse du inte kommer glömma. Adress: Kelenhegyi út 4. Åk med spårvagn 18, 19, 47 och 49, eller buss 7, 7A och 86 från t.ex. metrostationen "Ferenciek tere" ( läs mer om Gellert ; välj "Sök program>>Sortiment>>Bad, kurort>>Budapest>>Gellert..)

Palatinusz bad och spa    Palatinus öppnades år 1919 som en strand längs Donaufloden. Sedan dess har den byggts om och utökat området som är idag en av de populäraste utomhusbaden i Budapest. Badet ligger centralt på Margareta ön. Har ett tiotal pooler (bl.a. beach, vågbad, simning, termalbad, barn etc) vara två eller tre är termalbad på ca 36 grader. Poolerna ligger som i en parkanläggning med matställen och bekvämlighets-inrättningar. Biljett för en dag (inkl. skåp) kostar ca 2000 Huf (ca 65 kr). Adress: Ligger på Margareta ön. Ta buss 26. från metrostation "Nyugati palyaudvar".   

Dagály termalbad    Dagálybadet i Budapest beskrivs bäst som en jättelik badpark i fina omgivningar, trots att den inte ligger allför långt utanför Budapest centrala delar. Den är en av de populäraste utomhusbaden under sommarmånaderna och drar mycket ungdomar men även äldre. Ursprungligen var Dagály inget termalbad när den öppnade 1948. Det var inte förrän 1970 som man ledde in termalvatten från Széchenyi badet som den blev klassad som ett termalbad. Dagály är förmodligen den folkligaste av termalbaden med främst utomhuspoler. Det finns enklare resturanger, snackbars och bekvämlighetsinrättningar som göra att man kan spendera en heldag där om man vill. Idag har man två termalpoler av totalt 10 poler (vågbad, barn, fancy etc). Inträde kostar 2000 Huf (65 kr) för en dag. Adress: Népfürdo u. 36. Åk metro 3 till station "Népfurdö"  , spårvagn 1 eller buss 133. ( Källa: Budapestguiden )

Lukacs bad: Här fanns det redan ett bad på den turkiska tiden men det nuvarande badet byggdes under andra hälften av 1800-talet. Badet får sitt vatten från flera källor och brunnar med temperaturer mellan 21ºC och 49ºC. Vattnet är rikt på kalcium- och magnesium- vätekarbonater. Det varma vattnet innehåller dessutom fluorid, klorid och svavel. Källornas vatten är först och främst bra för att lindra kroniska ryggrads- och ledbesvär orsakade av förslitning, posttraumatiska symptom och muskelreumatism men ger också bra resultat vid behandling av kroniska inflammatoriska ryggrads- sjukdomar som till exempel Bechterews sjukdom.

Förutom alla slags “balneo” terapeutiska behandlingar, inklusive gyttje-terapi, erbjuder badet också flera andra typer av fysioterapi och här finns också en sjukhusavdelning för dagpatienter. I dricksfontänhallen inne på badets gård med ingång direkt från gatan kan man under trevliga former njuta av allt som hallen erbjuder. Den byggdes 1937 och renoverades 1998. Hälsovattnet är mycket effektivt mot kroniska tarmbesvär. Wellness avdelning:  Kneipp bassäng, Sauna och isbad, Lounge ( för att relaxa, vila) , Himalaja slatvägg.

 

Király Termalbadet    är termalbadet byggdes ursprungligen för att användas av adeln. (Király betyder kung på ungerska.) Ett härligt turkiskt bad från mitten av 1500-talet, som erbjuder 4 olika bad med olika temperaturer och flera typer av bastu. Öppettider: för män - tis, tors, lör: 10-22; för kvinnor - mån, fre: 8-20; blandat: ons, sön: 8-20. Adress: 1027 Budapest, Fő u. 84 Grunden till badet lade - redan år 1565, under den turkiska occupations tiden  -  Arslan den första  turkiska "Pasha"  av Buda  och byggandet senare fortsatte hans efterföljare den berömda turkiska krigare  Mustapha Sokoli. 

Badet hade aldrig några egna källor utan fick termalvattnet från närheten av Lukacs badets egna termalkällor. Efter beläggringen och återta av österrikiska armen , hamnade badet i familjen Könings ( Kung på tyska )  ägo. Badet byggdes om till nuvarande formen och stilen av en kombination av gammalt och nytt med hänsyn på att bevara badet som Budas kulturarv. Under andra värlsdkriget badet blev skadat och renoverades fullt  år 1950.

 

Rudas termalbad:  Rudas termal badet  grundades redan på 16 hundra talet, under tiden av den turkiska ockupationen. Dess centrala del innehåller ett åttkantigt pool täckt av ett 10 meter diameter kupol.I slutet av 19 hundra talet byggdes en  terapeutisk badanläggning och bastu till. Badet även har  dagtid ett  öppetvård sjukhus med en komplett sjukgymnastisk sektion, samt en drickskur hall, som erbjuder drickbart källvatten från tre vattenkällor: Hungária, Attila och Juventus.

Namnet, enligt vissa arkeologer,  fick av  den tidigare turkiska benämningen  "Gröna-stödpelarnas badhus", som  idag inte grön längre  (pelare av  platsen hittades inte, men väggarna har  fortfarande synliga gröna byggstenar).   Ursprunget till  namnet fick nuvarande en  annan förklarning. Möjligen  kommit namnet  till  av serbspråkiga som bodde i området och kallade badet  "Rudna ilidzse" (mineral bad)  och så föddes kanske namnet  Rudas till.


 


 

 

 

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: