Valutaväxling

Vejret Budapest

Sevärdheter i Ungern

Några idéer, fakta och tips..

Szentendre ( ca. en halvtimme från Budapest)

För den som inte har tid att ta sig alltför långt från Budapest rekommenderas en dagsutflykt till konststaden Szentendre, cirka en halvtimmes från Budapest med pendeltåg (HEV). Szentendre, med sina små pittoreska hus längst Donaus strand, var ett favorittillhåll för sekelskiftets ungerska konstnärer. Idag finns inte konstnärerna kvar, men deras verk kan beskådas i deras gamla ateljér som har blivit museer. Mest sevärt är Kovács Margits keramikskulpturer.

I Szentendre finns också Ungerns största Skansen, som i mångt och mycket påminner om sin Stockholmska förlaga - dock så klart med en Ungersk touch.

Men Szentendre är inte bara sekelskifteskonst och gamla hus. Återfärden till Budapest görs lämpligen via båt. Den två timmar långa turen ger gott om tid att njuta av Donausträndernas bitvis unika orörda natur.

 

Tokaj ( Norr-östra Ungern )

Ludvig den XIV, känd som Solkungen på grund av sitt stora intresse för konst och musik, byggde inte enbart Versaille-palatset utanför Paris - han älskade också det ungerska vinet Tokajer. Hans betyg; ”Vinum Regum-Rex Vinorum” (Konungars vin - konungen bland viner) finns fortfarande inskrivet på varenda flaska Tokajer som säljs. Tokajer, europeiska kungars favoritvin sen 1500-talet, räknas fortfarande som ett av världens bästa viner. Den som vill avnjuta den gyllenbruna drycken, delvis gjord på ädelmögelangripna druvor, åker lämpligen till Tokaj-distriktets vackra dalgångar utanför staden Eger.

Här kan man bl a se Rákoczi-källaren, som 14 meter under marken kylt viner till exakt 12 grader sen 1500-talet, samt köpa den perfekt balanserade, lätt söthaltiga drycken till priser som ingen systembolagschef kan matcha. Fråga efter 1993 års årgång, det är den bästa på femtio år.  Tokaj har de flesta hört talas om, i alla fall på Systembolagets vinlistor.

Vi har varit där och vill berätta om vinkällaren från 1400-talet. Rakoczykällaren ligger i centrala Tokaj på 24 mils avstånd från Budapest. Tokajer Asszu som är ortens mest kända vin bör avnjutas under vinkällarens tak. Smaken är aldrig densamma. Framställningen av vinet är speciell p.g.a. att vinet hela tiden utsätts för källarens speciella luft och mognar oftast under 15-20 års tid.

I Tokaj kan man köpa Asszu från 1950 - 60 talet, men priset blir därefter.

 

 

Aggtelek ( Norr-östra Ungern )

Droppstensgrottorna i Aggtelek, i nordöstra Ungern, har en given plats på Unescos världsarvslista. Ett unikt system av sammanlagt mer än 700 grottor vindlar sig tiotals kilometer under jord.

Turer på flera kilometer anordnas i en sagovärld fylld med stalaktiter (nedhängande) och stalagmiter (uppstigande) droppstensformationer. Underjorden är på intet sätt död, här lever mer än 450 djurarter. Den största salen, Baradla-grottan, har mer än trettio meter i takhöjd och har du tur kan du uppleva en konsert med hel symfoniorkester.

 

Pusztan ( östra Ungern)

Pustan ligger mer än 240 km bort om  Budapest i trakten av Debrecen men lilla pustan når man 60 km från Budapest. I området hittar man flera företag vilka sysslar med gästgiveri och uppvisning i paket.  Uppvisningen kan bli en fantastisk upplevelse för alla hästälskare. Uppvisningen som varierar mellan 40-50 minuter lämnar oförglömliga minnesbilder.

Allt som är känt i Ungern börjar på bokstaven P. Paprika, Puskas (gudomlig fotbollsspelare) och Petöfi (nationalskald). Följaktligten kallas det världsberömda ungerska slättlandskapet för Pusztan. De tidigare väldiga vidderna täckta med vajande gräs har numera minskat i yta på grund av jordbrukets utbredning, men Pusztan utgör fortfarande ett stycke unik Europeisk natur. Här finns ett rikt fågelliv, här betar buffelhjordar och fåraherdar vakar fortfarande över sina djur med hjälp av den ungerska pulin, hundrasen med de Bob Marley-liknande dreadlocksen. Ungrarna är ursprungligen ett nomadfolk från Asien som kom till nuvarande Ungern på 900-talet.

Då rörde sig ungrarnas, eller magyarernas, liv kring hästen. Att kunskaperna finns kvar bevisas av Pusztans Csikos, ungerska cowboys, som traditionellt har vakat över de enorma hästhjordarna, men numer försörjer sig på våghalsiga och totalt galna hästuppvisningar. Turistanpassat - javisst. Men ändå väl värt ett besök. Bästa platserna att se Pusztan är Bugac söder om Kecskemét eller nationalparken Hortobágy nära Debrecen.

Balaton

Centraleuropas största insjö, som av ungrarna kallas för ”Ungerska havet”. Visserligen är stränderna fullbelamrade, men det finns många sevärda resmål i sjöns närhet. Staden Tihany i norr har en vacker orörd stadskärna som övervakas av ett benediktinerkloster från 1000-talet. Szigligets centrum ser inte heller ut att ha förändrats mycket de senaste 300 åren. I Tapolca finns droppstensgrottan Tavasbarlang som man kan besöka med roddbåt.

För den som inte tycker att Balatonsjöns ca 25 gradiga vatten är tillräckligt varmt rekommenderas ett besök i Hèviz, strax norr om sjön. Héviz är ett av Ungerns äldsta och mest kända heta källor. Här badade redan de gamla romarna. Underjordiska källor pumpar varjedag upp 60 million liter 36 gradigt vatten till en mindre sjö i vars mitt badet ligger.        

Vattenflödet är så stort att hela sjöns vatten byts ut var 30 timme. Längst Balatonsjön finns också några av Ungerns bättre vindistrikt, till exempel det vulkaniska berget Badacsony.

Balaton eller Balatonsjön  är en sjö  i sydvästra delen av Ungern . Sjön är 592 kvadratkilometer stor och därmed den största i Centraleuropa. Den är 77 kilometer lång samt mellan 4 och 14 kilometer bred. Genomsnittsdjupet är 3,2 meter och maxdjupet är 12,2 m . Balatonsjön är ett populärt centrum för turister och det finns flera badplatser runt om sjön.  Längs med Balatonsjön går en viktig järnväg till Budapest. Denna används intensivt på somrarna under badsäsongerna. Den viktiga motorvägen M7 går också längs med Balatonsjön.

Arkitektur

Ungern är ett eldorado för den arkitekturintresserade - och då inte bara vad gäller fyrkantiga betonghus á lá Skärholmen eller Rosengård. Ungern har ett rikt utbud av de flesta stilar, inte minst av sekelskiftets och det tidiga 1900-talets art deco och jugend. I staden Kecskemét finns några av jugends vackraste byggnader, bl a det av blomstermönstrad keramik täckta Cifra-palota (Fancy-palace) och det rikt utsmyckade stadshuset.

I Debrecen är Hotell Arany Bika (Guldtjuren) ett annat måste i jugends historia. Den som är intresserad av tidigare byggnadsstilar bör besöka barockstaden Eger eller Sopron, den senare med en mängd vackra byggnader från 1400-talet och framåt.

Ungern är dessutom fullbelamrat med slott och borgar. Värda att besöka är medeltidsborgarna i Visegrad och Sümeg. Bland senare tiders slott kan nämnas Brunszvyk i Mártonvásár och Grassalkovich i Gödöllö. Barockslottet Fertöd är också värt ett besök, om inte annat för att Haydn var anställd som huskompositör under många år.

Folklore

Säg folklore och många resenärer osäkrar sina pass, beredda på att genast åka vidare. Alla har vi väl råkat ut för halvtaskiga dans- och sångföreställningar jorden runt, men Ungern är ett av de länder som fortfarande har en levande folklig kultur som inte enbart är anpassad efter turisterna. Och i dessa tider av världsmusik och cross-over har inte minst den genuina ungerska folkmusiken erövrat en världspublik. Mest känd är Márta Sebestyén, kallad folkmusikens Billy Holliday, som uppträtt världen runt och vars unika röst kan höras även i moderna produktioner, t ex i musiken i succéfilmen ”Den engelska patienten”.

Ungersk folklig konsthantverk, smide, keramik och broderier kan hittas i minsta by eller stad, men bland de mer intressanta platserna kan nämnas Hollókö, vars intakta kärna av 1400-talshus har placerat byn på UNESCOs världsarvslista. Andra sevärda platser med rika traditioner är Mohács och Hódmezövásárhely.

Natur

Trots att Ungern är ett av Europas mest tättbebodda områden finns här många möjligheter till naturupplevelser i någon av landets mer än 300 skyddade naturområden och nationalparker. Sjöarna Velence och Fertöd erbjuder ett unikt fågelliv med mer än 200 fågelsorter, bl a mängder av stork och olika vadarfåglar. På Magas Bakony-reservatets branta sluttningar finns några av Europas största och vackraste bokskogar.

Reservatet i Gemenc, känt för sina väldiga kronhjortar, kan besökas via båt på Donau eller längst en smalspårig järnväg. Ungern kan till och med erbjuda ett sahara i miniatyr, sanddynerna i Fülöpháza utanför Kecskemét. Ett av de trevligare sätten att undersöka den ungerska naturen är på hästrygg. Turer anordnas på många håll i landet och ofta ingår övernattningar i gamla slott och jaktpalats.

Festivaler

Ungern är festivalernas land framför andra och det finns ett stort utbud för i stort sett alla smaker. Bartok - alla skräckfilmsregisörers favoritkompositör - firas i juli varje år på Bartókdagarna i Szombathely. Bland många musikfestivaler kan man också nämna jazzfestivalen i Kecskemét i mars. Besökare till Pusztan bör åka till Hortobágy i juli för att kunna se de imponerande ryttardagarna.

I Visegrád anordnas medeltidsfestival i augusti och den som är intresserad av renässansmat bör inte missa den årliga kocktävlingen i Nagyszakácsi med tidstypiska rätter. En annan höjdare är lökfestivalen i Makó varje september. Här kan man gå på lökbal samt se en parad med hundratals Makó-bor utklädda till lökar.

En annan kul festival är den årliga blomsterfestivalen i Debrecen i augusti. Stadshuset och andra större byggnader kläs helt in i blommer (släng dig i väggen Cristo) och på stadens parker och torg byggs konstnärliga blomsterarrangemang föreställande allt från Coca-Colas logga till kopior av kända målningar.

Paprika

Stark paprika är Ungerns nationalkrydda nummer ett och återfinns i de flesta (om inte alla) maträtter. På ungerska matbord står alltid salt och paprika framme - inte salt och svartpeppar. Till och med de multinationella företag som försökt etablera sig i Ungern har fått anpassa sig. Kentucky Fried Chicken serverar t ex en hungarian special - kyckling med extra mycket paprika.

Paprikans huvudstad är Kalocsa. Här tillverkas Ungerns bästa paprika, namngiven efter staden. I Kalocsa kan man varje höst se berg av blodröd paprika som hängts upp på taken för att soltorka. Ett besök i någon av stadens många restauranger är ett måste och den modige rekommenderas att pröva Halászlé (Fiskarsoppa), en maträtt tillagad på enorma mängder stark paprika kryddad med några bitar fisk. Vistelsen avslutas lämpligen med ett besök i stadens paprika-museum.

(Vi tackar för all info ;  Källa: Resfeber )

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: