Valutaväxling

Vejret Budapest

Sevärdheter i Budapest

Budapest erbjuder mer upplevelse än man kan ta till sig i korta perioder under besöket där. Här bjuder vi på ett litet askplock av de många sevärdheter som du får inte missa under besöket  i Budapest. Vad kan mer hjälpa till om inte en Youtube videosnitt  om  Budapest , sett med en amerikansk turist ögon.

Kungliga slottet och slottsdistriktet är definitivt den mest romantiska delen av staden. Sedan medeltiden har det varit kungarnas säte till och från. Det Kungliga slottet med dess omgärdande innergårdar, är en av de mest häpnadsväckande arkitektoniska och kulturella attraktionerna i Budapest.Slottshöjden och det kungliga Buda slottet (Kiralyi vár) eller palatset som det också kallas utgör ett av Ungerns och Budapest världsarv enligt UNESCO. Ett besök vid slottshöjden kan lätt bli en heldagsutflykt då det finns mycket att se och göra här även för barnfamiljer. Förutom Buda slottet och de andra sevärdheterna (Mattiaskyrkan, och fiskebastionen finns b.la. flera museier, caféer (Miro & gamla anrika Rauszwurm), mysiga kvarter, turer i slottets källarvalv, turer med häst & vagn.

Budaslottets historia börjar redan på 1200 talet då Kung Béla IV byggde det första slottet. Sedan dess har det förstörts och byggts upp tre gånger under Ungerns och Budapest händelserika historia. Under kung Sigismund var det troligtvis en av medeltidens största Gotiska palats. De äldsta delarna i Buda slottet idag stammar från 1300-talet. Dess nuvarande klassicistiska stil skapades efter andra världskriget.I slottet finns bl.a. Nationalgalleriet och Budapest stads historiska museum. Runtomkring slottet finns även många intressanta konstverk med både historiska och mytologiska motiv som tex:
Mattias fontänen – Pampig fontän med Kung Mattias som jägaren
Prins Eugene – Jättelik staty med prisen på stegrande häst
Turul fågeln – Jättefågel från Ungersk mytologi
 

Den Heliga jungfru Marias kyrka  ( Mattias kyrka ) byggdes i mitten på 1200-talet.Att gå in i Mattiaskyrkan i Budapest är en mäktig upplevelse. Det är en paradoxal känsla att något så väldigt samtidigt kan kännas så intimt och stämningsfullt.Dom äldsta delarna i kyrkan är från 1200-talet men dom större och centrala delarna byggdes under 1400-talet. Arkitektonsikt är konstruktionen en blandning mellan flera stilar bl.a. Gotiskt och Byzantiskt.

Mattiaskyrkan ligger högst upp i slottsområdet på budasidan, brevid själva slottet och bakom fiskebastiljen. Egentligen heter den "vår frus kyrka" men kallas Mattiaskyrkan då kung Mattias höll bägge sina äktenskapsceremonier där.

Kyrkan är fortfarande en mycket aktiv och populär, det hålls bl.a. mässor och koncerter.

 

 Den ca 110 år gamla Fiskarbastionen i nygotisk stil erbjuder en storslagen vy av stadens Pestsida. Bastionen byggdes på 1800-talets slut inför stadens 1000-års jubileum och består av sju tältformade torn, vilka utgör symbol för de ungerska stammar som bosatte sig här. I tornen finns galleri, caféer och souvenirbutiker. Utsikten över bl.a. Donau och Pest är alldeles fantastisk.
 

 Gellértberget  fick sitt namn efter Biskop Gellért. Han var präst åt St:Stefan (Ungerns första kung), och blev 1046 ett offer för hedniska rebeller. Gellért tillfångatogs av beväpnade män och kastades nerför berget instängd i en spiktunna. På toppen av berget finns fortet Citadellet, som erbjuder en av de mäktigaste vyerna över hela staden. Här finner man också Frihetsstatyn som är rest till minne av Rysslands seger under 2:a världskriget.

Margaretaön  den vackraste parken i staden belägen på en naturlig ö mellan Pest och Buda. Blomstrande under vår- och sommarsäsongen, väntar den på alla besökare som är i behov av lite uppfriskande luft och avkoppling alldeles i hjärtat av Budapest. Populärt utflyktsmål för studenter och idrottsmän såväl som för näringsidkare och familjer. 

Kedjebron  byggdes färdigt år 1849 med hjälp av greve István Széchenyi, som var en av ledarpersonerna under de intensifierade ansträngningarna för nationens självständighet i början av 1800-talet.  Bron är den äldsta och var den första permanenta förbindelsen mellan Pest och Buda. Vid brofästena finns 2 beskyddande lejon som senare kom att bli stadens symbol. Bron ritades av T.W. Clark och uppfördes av Adam Clark.

Det ungerska Parlamentet    Den häpnadsväckande 268 meter långa nygotiska byggnaden drömdes fram och planerades av arkitekten Imre Steindl. Uppförandet började 1884 och avslutades inte förrän 1902. Byggnaden har sedan dess stått värld för den ungerska regeringen och kan besökas året runt (med fri entré för alla EU-medborgare!). Här kan man också beskåda de mytomspunna ungerska kronjuvelerna och det är tillåtet att ta bilder inomhus!

Basilikan - St: Stefanskyrkan  (plats;  nära Deak Torget) ( 3 tunnelbana knutpunkten) Den här nyligen renoverade 160 år gamla kyrkan återfinns nere i centrum av Pest, nära Deak Ferenc ter. Som största katedralen i Budapest är den rik på konstverk, och här finner man även den mumifierade högerhanden av St:Stefan - den kristna ungerska nationens högst värderade relik och symbol. (Om du inte är höjdrädd, kan du passa på att åka upp i kyrkans torn som bjuder på den mest fantastiska utsikten över den här delen av staden.)  Pga basilikan är Pests högsta byggnad, man får inte bygga högre än tornets höjd (96m, lika hög som Parlamentet) - därför är Budapest en sådan platt stad.

 

 

Stadsoperan  ( plats;  1. tunnelbana  linje station.) Operahuset är ett arkitektoniskt unikum där det hålls konserter från hela världen året runt.  Något för alla som är sugna på oförglömliga musikaliska upplevelser. Budapest opera invigdes 1884 och brukar beskrivas som Europas vackraste operahus vilket är lätt att förstå om man man bara tittar in i den magnifikan lobbyn dränkt i guld, rött sammet och kristallkronor. Operan byggdes i klassisk och nyränessans stil och inslag av baroque med Miklós Ybl som arkitekt, en av de då ledande. Hit har många berömda kompositörer och dirigenter kommit och uppfört sina verk bl.a. Gustav Mahler. Akustiken ska vara det tredje bästa efter Scala operan i Milano och Paris opera.

 

Hjältarnas torg   ( plats; 1. tunnelbana linje station )  är platsen där Millennium monumentet började byggas 1896, till minnet av 1000:e årsdagen av magyarernas bosättningar i den karpatiska bassängen. På en pelare i mitten står ärkeängeln Gabriel och nedanför statyer av Árpád och sex andra ungerska hövdingar. Bakom i en halvcirkelformig ornamenteradpelarrad, återfinns en samling av Ungerns betydande kungar och andra historiskt framstående personer. Hjältarnas Torg, eller Hösök Tere som är torgets ungerska namn, men mest känt som Millennium Monumentete. Torget har formen av en halv cirkel och i mitten pryds den av en 36 meter hög pelare där statyn av ärkeängeln Gabriel står. Ärkeängeln Gabriel håller i sin högra hand den heliga kronan av St: Stephen som var Ungerns första kung. I hans vänstra hand håller han det patriarkiska korset vilket symboliserar Ungerns konvertering till kristendomen. I närheten av torget finns konstmuseerna Műcsarnok och museet för konst Szépművészeti Múzeum som ramar in Hjältarnas Torg på var sin sida. Konsthallen ger plats åt samtida utställningar, medan det världsberömda Museet för skön konst, visar alster av bl.a Goya, Velázquez, Greco, Rembrandt, Frans Hals, Rafaello och många andra av de största konstnärerna. Museets växande egyptiska och grafiska samling är bland de mest innehållsrika och unika i Europa. Monumentet och de två museerna designades av Albert Schikedanz och skulptören György Zala. Vilket resulterade i perfekt symmetri. Framför monumentet finns det en stor sten gravkammare med en dekorativ järnkätting som omringar graven. Som är till minne av de hjältar som gav sina liv för frihet och självständighet för den ungerska nationen. Bakom torget kan du besöka stadsparken där du kan hitta en väg uppkallad efter Olof Palme och gå på zoo, cirkus och badhus.

Konsthallen/Műcsarnok och Museet för skön konst/Szépművészeti Múzeum   ( plats;  var sin sida av Hjältarnas torg ). Konsthallen ger plats åt samtida utställningar, medan det världsberömda Museet för skön konst, visar alster av bl.a Goya, Velázquez, Greco, Rembrandt, Frans Hals, Rafaello och många andra av de största konstnärerna. Museets växande egyptiska och grafiska samling är bland de mest innehållsrika och unika i Europa.  Konsthallen  ligger höger om Hjältarnas torg, och den byggdes vid millennieskiftet 1896. Den här utställningshallen renoverades 1995 och har sedan dess välkomnade besökare och ledande ungerska och internationella samtida konstnärer både medlare och företräder moderna konstnärliga tendenser även om de inte behåller sina egna permanenta samling.

Vajdahunyad slottet   (plats; nära Hjältarnas torg ) det 110 år gamla slottet består av 21 magnifika byggnader som representerar nästan alla historiska byggnadsstilar alltifrån den romanska och gotiska till renässansens och barockenstidsepoker.  Slottet som vi hittar i Budapests stadspark byggdes mellan år 1896 och 1908. Upprinnelsen till detta över 100 år gamla slott är upphovsmannen Ignác Alpár. Det var från början byggt av kartong och trä för att visas upp på världsutställningen 1896. Populariteten var påtaglig och detta ledde fram till detta slott, byggt i sten, som vi idag kan skåda i stadsparken.


Synagogan ( plats; nära Astoria tunnelbana station, Pest )  i hörnet av Dohány utca är Europas största synagoga (och andra största i världen!). Den rymmer över 3000 personer och är det neutrala centret för neologisk judendom. Med sin längd på 75m är det en vacker byggnad, med rötter tillbaka till år 1854 - 1859, då den började byggas med inspiration av synagogor från norra Afrika och Spanien. Det var först efter att demokrati hade återinförts under nittiotalet i Ungern, efter kommunisttiderna, som renoveringsarbete kunde påbörjas. 1996 var renoveringen klar och tog tre år att slutföra. I närheten av synagogan ligger judiska museet och en minnesplats för de som dog under Förintelsen.

Nationalmuseet  (  plats; nära Kalvin Torget tunnelbana station ) innehåller mer än en miljon konstverk och föremål  som avspeglar  Ungerns historia från tiden före landets bildande fram till nutid.  En permanentutställning visar bl.a 1000-års minnet av de ungerska bosättningarna och inte minst den ungerska kröningsmanteln som är en av museets stoltheter.

 

Populära ställen:

Parken Zoo  i Budapest, är en av de allra äldsta djurparkerna i östra Europa och grundades 1866.
En av Centraleuropas bästa zoo med smakfull jugendstil arkitektur och möjlighet för djuradoption! Djurparken har idag alla typer och storlekar av djur, allt från elefanter, lejon, krokodiler till de mindre spindlarna. Adress: Állatkerti körut 6-12. mitt emot Szechenyi badet ( gångavstånd från Hjältarnas Torg)
Öppettider: Alla dagar 09:00 – 17:30, inträde: ca. 50kr

 

 

 

Széchenyi badet ( plats; bakom Hjältarnas Torget , vänster om Vajdahunyad Slottet, mitt emot Parken Zoo ) En av de största turist attraktionerna i Budapest är Szechényi termal bad. I badet finns det flera olika inomhus och utomhus bassänger. Den varmaste utomhusbassängen är konstant 38 grader. När du har betalat inträde så kan du stanna så länge du vill. Badet har också massage möjlighet. Det sägs att vattnet har en helande effekt pågrund av att det innehåller mineraler.   Széchenyi badet är det bästa spa i Budapest för en dag med familjen, eftersom varje generation kan hitta något att göra och njuta av här. Inträde ligger på ca. 120kr.                                             

Tropicarium Budapest ( plats; Campona Shopping Center ) 1222 Budapest Nagytetenyi street 37-45  Web: www.tropicarium.hu  inträde: ca. 80 kr  The Tropicarium in Budapest is the biggest indoor aquarium in Central Europe andis the home of several thousand fishes, reptiles and other animals living under water or in tropical areas around the world. With thousands of visitors week by week the Tropicarium is one of the top indoor attractions of Budapest and is especially popular among kids. The highlights are probably the crocodiles and the sharks swimming in a massive aquarium with a tunnel made of glass to have the best view. Though to be honest both of them are fairly boring to watch, the crocodiles are laying around and move very rarely, the sharks are swimming (they have to in order to survive) but it is the same way over and over again. Nevertheless the Tropicarium in Budapest is worth a visit if you are interested in the under water world or if you have kids fascinated by all those creatures.

 

                                                                       

                                                                   

 

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: