Valutaväxling

Vejret Budapest

Matguiden, ungersk husmanskost

Ungerska mat och dryck

Det ungerska köket bjuder på smakupplevelser som spänner över eldiga grytor, mustiga korvsoppor, kryddiga kötträtter till fruktsoppor, pankaksdeserter, bakelser och exotiska efterrätter. Missa inte kastanjepuré (Gesztenyepüré) indränkt i rom med en liten klick grädde till. Utsökt!
Den ungerska kock-konsten består av betydligt mer än gulaschsoppan, paprikan och salamin. Prova den kalla kryddiga körsbärssoppan  (Cseresznyeleves) , eller den krämiga champinjonsoppan ( Gombaleves som förrätt och fortsätt med en paprikakyckling ( Csirkepaprikás)  med klimp ( nokedli )  eller den starka kalvpaprikás. ( Borjúpörkölt )
En annan favorit är Zigenarnoisette (Cigánypecsenye) med knaperstekt svål, lite pommes och en syrlig gurksallad till.

Om du vill ha det snabbt och enkelt letar du upp närmsta marknad och beställer en enkel vitlökslangos ( Fokhagymás lángos) med gräddfil och riven ost på! Denna simpla friterade bröddeg är oslagbar! Eller gå in på din lokala "kyckling-fångare" ( Csirkefogó) (ungersk snabbmatskedja) och ät en friterad kycklingmacka med den syrligt friska inlagda gurkan och lite fransk sallad till.
En resa till Budapest är inte fullständig om du inte provat någon av de traditionella ungerska maträtterna. Nedan listar vi några favoriter från det ungerska köket.

Ungerska maträtter:

Borjúpaprikás.  Kan översättas till Kalvpaprikás. Paprikás görs på magert kött som kalv, kyckling och kanin. Det karaktäristiska med "paprikás" rätterna är att de alla använder kombinationen fett, lök och paprika som ger en särskild mustig smak. För att balansera detta har man syrlig grädde (creme fraiche)( tejföl ) till, både vid tillagning och till garneringen. Till denna rätt används ofta lite starkare paprikakrydda.  Garneringen är oftast klimp ( Nokedli) . Lite saltgurka (inlagd syrlig gurka) (kovászos uborka)  till gör inte saken sämre.

Pörkölt. Liksom "paprikás" finns det flera varianter av pörkölt. Pörkölt görs av höns, fläsk, oxkött, lamm eller vilt. Den har samma grund som paprikás dvs fett, lök och paprika, men det är detaljerna som är avgörande. Pörkölt har oftast tärnat kött och har mer och lite mustigare och fetare sås. Den innehåller också mer av paprika och lök än i paprikásrätterna. Serveras ofta med pastagryn eller klimp och inlagda grönsaker eller en grönsallad.

Paprikáscsirke Kan översättas till Kycklingpaprikás, en del säger paprikakyckling. Enligt receptet nästan samma rätt som ovan med relativt små skillnader i kryddning och tillagning men i realiteten två helt olika rätter. Förutom köttet skiljer rätterna sig åt vad gäller mängd fett som naturligtvis kalvpaprikásen har mer av och gör den mastigare. Till kycklingpaprikás har man också söt paprika som inte är så stark och mer syrlig grädde i vilket gör den lite krämigare. Oftast har man klimp till som garnering och en grön sallad.

Rántott csirke Panerad kyckling är en av de vanligaste och populäraste ungerska rätterna. Den är lika god som enkel att göra. Paneringen i sig är väldigt basal, ströbröd, vetemjöl, ägg, matolja och lite salt men ger ett fantastiskt slutresultat. Den knapriga salta paneringen ger kycklingen en mycket speciell karaktär. På resturang får man oftast två kycklingbröst med persiljepotatis och ångkokta ärtor till. En tomatsallad med lite hackad lök på är ypperligt till!

Töltött káposzta  Lite större ( 2-3 ggr)  än dem svenska kåldolmarna. Fyllda med kött, kål, kokt ris, kryddat med paprika, vitlök, tomatpüre. Äts med gräddfil. Öl passar utmärkt till!

 

 

Ungerska (alkoholhaltiga) drycker:

Pálinka Ungerskt brännvin ( 40%) gjord på olika frukter. Den vanligaste pálinkan är gjord på päron, äpple, plommon, körsbär eller persika. Mycket smakrika, goda och lättdruckna :-) Finns flertalet producenter i olika prisklasser och med varierande kvalitét. En hel värld att utforska om man fattar smak för den.   (läs mer i wikipedian HÄR )

Tokajer viner: Tokajervinerna, dom ungerska söta dessertvinerna, är väl värda uppmärksamhet för den vinintresserade. Ska vara utmärkt till gåslever. De två vanligaste typerna är Aszú, den sötaste av dem och Szomorodni som är den torra (något mindre söt). Söthetsgraderna mäts i s.k "puttonyos", duttar. Ju fler puttony dessto sötare är den, maximalt kan tokajern vara 6 puttonyos.Ungern är den mest aktiva vinproducenten bland de öst-europeiska länderna och har en relativt stor vinproduktion. För intresserade rekommenderas ett besök i Vinernas hus ( Borok Háza) uppe vid slottet där man kan gå omkring i deras stora vinkällare och provsmaka bland ett 70 tal viner från olika regioner för ca 100 kr.

Unikum Ett stycke ungersk (besk) tradition. Tillverkaren Zwack beskriver den som en likör gjort på läkade växter. Historiskt skall brygden ha använts uteslutande för dess helande egenskaper. Den ska tydligen vara bra för bl.a matsmältningen. Kan inte rekommendera den för smaken. Den är mycket besk! Mer ett kuriosum du kan rapportera efter du smakat som "Been there, done that!".

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: