Valutaväxling

Vejret Budapest

Heviz termalbad/sjö

Heviz termalsjön är Europas största termalsjö på mer än 4,4 kvadratkilometer. Det är stadens mest berömda välkänd och världsberömd dragningskraft. Djupet är ca. 38,5 meter. Vatten är uppvärmd av geotermiska energi dvs. av flera varmvatten källor från djupet som blandas där och ger det behagliga temperaturen på 33-35 °C på sommaren och inte mindre än 22 °C på vintern. Vattens läkande mineralinnehåll är välkänd överallt i Europa.

 

HEVIZ
Historia:                                              
Världens till ytan största termalsjö har funnits i drygt 20 000 år, och det har bott folk omkring den i över 7 000 år. Man har länge känt till vattnets ”undergörande” verkan och det fins otaliga legender om mirakulösa tillfrisknanden, men det var först i slutet på 1700-talet som badkulturens utveckling påbörjades. Detta tack vore godsägaren greve György Festetics, som 1795 lät det första badhuset byggas, anställde läkare och gav ut det första informationshäftet om sjön.

Badgästerna kom först från de närliggande trakterna, och till en början i måttliga mängder: år 1800 hade Hévíz 500 besökare, år 1862 fortfarande inte fler än 800. Men snart nådde rykten om sjön över hela Monarkin och även till Tyskland, och utvecklingen tog ny fart efter 1905 då familjen Festetics hyrde ut sjön i 35 år till en ölbryggare från trakten.

1948 förstatligades båda sjön och den tillhörande badanläggningen, följt av alla hotell året därpå. Hévíz blev under kommunisternas styre Ungerns och Öst-Europas mest betydelsefulla badort med en inriktning på reumatiska sjukdomar i rörelseorganen.
1990-talet präglades av förändringar och storskalig utveckling i Hévíz. Medan Hévíz är fortfarande ett erkänt och eftersökt behandligs centrum för reumatiska sjukdomar, så har det också blivit en alltmer populär destination för gäster som vill bara koppla av under en, eller ett par veckor på spa.
Det är alltså ingen slump att den lilla staden Héviz är full av spa-hotell. Många med mycket bra konferensmöjligheter. Rogner Hotel & Spa Lotus Therme är ett femstjärnigt lyxhotell men här ligger också ett 20-tal fyrstjärniga kurhotell att välja bland. Förutom thermalbad kan gästerna välja mellan både centraleuropeiska behandlingar (ofta medicinskt inriktade) och wellness-behandlingar. Och prisnivån är betydligt lägre än vad vi är vana vid. Det vulkaniska vattnet gör Héviz till en varm och behaglig plats att vistas på. Området har nästan en tropisk regnskogsliknande karaktär.

Fakta om sjön:
Termalsjöns yta är drygt 47 000 m, djupet är dock varierande då bottnen liknar en asymmetrisk krater, vars djupaste punkt ligger norr om badhuset. Här, 38,5 m under ytan finns den trånga gynningen till en grotta med 17 meters diameter. Grottan delas i mitten av ett gyttjelager, på den ena sidan av det bryter det fram 26,3ºC varmt vatten, på den andra sidan 41ºC varmt vatten. 10% av vattenvolymen är av den svalare sorten, 90% av den varmare. Dessa blandas färdigt inuti grottan och vattnet har en temperatur av 39,5ºC när det strömmar genom gynningen.
Sjöns volym är 100 miljoner liter, innebär det att vattnet byts ut helt och hållet vart tredje dygn!

Vattnets egenskaper:
Bad i vattnet rekommenderas i följande fall: reumatiska sjukdomar i rörelseorganen, benskörhet, degenerativa ryggrads- och ledsjukdomar, broskskivesjukdomar, inflammatoriska ryggrads- och ledsjukdomar (t ex Bechterews sjukdom), efterbehandling av skador.
Bad i vattnet är olämpligt i följande fall: smittosamma sjukdomar, ondartade tumörer, akuta inflammatoriska sjukdomar, hjärt- och kärlsystemsjukdomar (högt blodtryck, trombos, åderförkalkning), sjukdomar i blodbildande organ (leukemi, anemi, haemofili), lungastma, graviditet
Barn under 12 år bör inte heller bada i vattnet, över 12 år lyder rådet så att barn ska bada endast så många minuter som de har fyllt år, dvs en 12-åring 12 minuter, en 13-åring 13 minuter osv.

Sjuka människor bör inte bada längre än 30 minuter i vattnet. Läkarna brukar rekommendera att man börjar med 15 minuter och ökar tiden gradvis under 14-20 tillfällen till max 40 minuter. Friska människor bör inte bada längre än högst en timme i sjön.
Sjön är inte lämplig till motionssimning, då vattnet är för varmt och gaserna över ytan gör att luftens syrehalt minskar.
Sjöns läkande verkan beror på ett samspel av vattnets egenskaper:

Vattnets temperatur: mest gynnsamt för kroppen är det när vattentemperaturen ligger mellan 32-34ºC. Då förlorar kroppen ingen värme och blir inte heller lätt överhettad.
Strömmen: den stora mängden vatten som bryter fram gör att sjöns vatten är i ständig rörelse. Trycket som kommer nerifrån och uppåt ger en känsla av viktlöshet och verkar som en kontinuerlig, lätt massage för kroppen.
Gaserna: de olika gaserna i vattnet sätter sig på huden som miljoner små bubblor. Dessa bubblor stimulerar inte bara huden men hela nervsystemet.
Gyttjan: hela sjöbottnen är täckt med ett tjockt lager gyttja, som även flyter runt i vattnet i små flagor (många misstar dessa för smuts, men det är de inte!). Gyttjan är en unik blandning av vulkanisk gyttja (även kallad fango) och myrgyttja. Radiumet i myrgyttjan utger en mild radioaktiv strålning som har en verkstillande effekt, mjuknar upp musklerna och lederna, och även förbättrar ämensomsättningen.

Hälsovatten:

Sjön oavsätt sina hälsobringande egenskaper är ett unik naturfenomen. Liknande finns bara i en av New-Zealand norra ö ; Rotoruban. 

  Enligt vetenskaplig undersökningar 1 liter vatten innehåller följande mängd mineraler per mg;

Kationer   Anioner  
K+ 7,4 F- 1,3
Na+ 24,0 Cl- 27,0
NH2+ 0,1 Br- 0,12
Ca2+ 86,0 I- 0,023
Mg2+ 35,0 S2- 2,5
Fe2+ 21,3 SO42- 51,0
    HCO32- 427,0
Summa: 173,8 Summa: 509,15

Rekommenderade behandlingar och förslagen terapi indikerade enligt nedan:

  • Reumatiska sjukdomar, alla degenerativa sjukdomar, benslitage, förkalkning, arthose ledsystem , ledband och brosk , spondyosis, dyscopatia problem.
  • Inflammerade led-, och ryggrads besvär i inaktiv  stillstånd /arthritis, polyarthritis, t.ex.  PCP, Bechterew- symptom.
  • Bindvävs reuma / muskel-, ledband  problem /, mjukdels reumatizm.
  • Andrahands ledsjukdomar , metabolistiska problem kopplade till led besvär
  • Hudsjukdomar kopplade till  ledbesvär , t.ex. av  psoriasis grundade  led-, ryggrad problem.
  • Benbrott,  efterbehandling av kirurgiska ingrepp
  • Kroniska, periferiska nervsystem relaterade, - i första hand p.g.a. mekanisk grundbesvär , t.ex. ishialgi, polyneuropathi, paresis.
  • Kroniska  gynekologiska besvär

Speciella behandlingar av heviz termalvatten:

Sjöns termalvatten innehåll främst består  av peloid typen av lera. ( organiska 20 % och oorganiska 80% ).  Denna leran p.g.a. sitt innehåll ( mineraler, värmebehållande egenskaper , radioaktiv innehåll, och övriga egenskaper ) är väl lämpad för rörelse ( reumatiska) sjukdomar samt gynekologiska behandlingar.

Lerapackning, Fluor/sulfid-packningar, Viktbad, Hydroterapi, Elektroterapi, Hälsomassage.....m.m

 

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: