Valutaväxling

Vejret Budapest

Budapest vårdar både kropp och själ (och din plånbok)

Året  2011 - enligt  „The Globe Shopper City Index”  undersökning och utvärdering -  Budapest ligger i täten bland många europiska storstäder i de mest populära internationella shoppings städer, före t.ex. Milano och Wien!  I kommuniket värderas 33 europiska städer. Främst ligger London på första platsen , följd av Madrid och Barcelona på andra platsen . Följer efter Paris, Rom, Berlin. Budapest står på 11. platsen. Precis 10 platser före Milano. Bästa i kategorin „Prisnivå”  Budapest erövrade den sjätte platsen!

Kolla gärna här vad Wikipedia skriver om huvudstaden;

sv.wikipedia.org/wiki/Budapest

Undersökningen och poängbedömningen  grundades på flera synpunkter; prisnivå, hotell och trafik, butiker, bekvämlighet, samt kulture och klimat. En av världens vackraste städer – har bevarat sin själ genom de senaste åren av snabb modernisering. Idag har de gamla art noveau-palatserna och de breda boulevarderna fått sällskap av gourmetrestauranger och trendiga barer.   Hit kommer de historie intresserade och de partysugna – och alla dem som bara vill koppla av bland stadens många ångbad. Charmiga Budapest har mycket att erbjuda: varma bad, sköna promenader och härliga marknader.

Enligt en färsk EU statistik rapporterat 2012.06.23. Ungern ( Budapest ) är det 4-de billigaste land inom EU. Gällande alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror det billigaste, ang. kläder den andra på listan ( dyraste är just Sverige är!) Anseende Hotell och restauranger aspekt Ungern har slutat på tredje platsen!    (Dyraste är Danmark. )

Floden Donau flyter genom hjärtat av staden och delar upp den i Buda- och Pest sidan.  Vill du bo nära de bästa shoppinggatorna, restaurangerna, caféerna och barerna rekommenderar vi något av våra hotell på Pestsidan. Här är det mest liv och rörelse, både på dag- och kvällstid. Buda sidan är lite lugnare, men hotellen håller mycket hög klass där också. Där finns flera av stadens hälsobringande termalbad. Passa på att mjuka upp kroppen och koppla av!

Fakta om Budapest:
Folkmängd: ca. 2 miljoner
Öppettider: Varuhusen har öppet mån-fre 10.00-20.00, lördag 09.00-14.00
Nödsituationsnummer: 112
Direktlinje för engelsktalande:            +36 1 438 8080      .
Medicinsk service dygnet runt:            +36 1 318 8212 (Falck SOS Hungary)

Turistinformation Budapest adress:
Március 15. tér 7                                    +36 1 266 0479     
(www.budapestinfo.hu)

Historik:
Budapest är egentligen en sammanslagning av orterna Buda, Óbuda ( gamla  Buda ) och Pest. Redan år 106 e.Kr. grundade romarna staden Aquincum vid Donaus nordöstra hörn. Några folkslag senare, i slutet av 800-talet, kom magyarerna, med rötter i Sibirien. Deras stad, med sin borg och ringmur, kom att kallas Buda och Aquincum fick senare namnet Óbuda. Människor bosatte sig även på andra sidan floden, i det som skulle bli Pest.

Efter att ha invaderats av turkar – och senare den österrikiska armén – upphöjdes Ungern 1867 till en jämbördig like i dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Budapest blev en av Donaus största hamnar och ett industriellt centrum.

Lockelsen:                                                                                                                                                                                                                            En stad som inte bara är vacker och fylld av historiska monument och dramatiska minnen, det är också en stad som lämpar sig utmärkt för planlösa promenader och spännande upptäcktsfärder. Floden Donau skär rakt igenom Budapests hjärta och skapar på så vis en riktpunkt för de besökare som antingen befinner sig på de gamla kullerstensgatorna på Buda-sidan, eller längs 1800-tals boulevaderna på Pest-sidan. Dina intressen avgör vilken sida av Donau du kommer att ge mest av din tid.

Den historieintresserade får svårt att slita sig från Buda, med Slottshöjden som skapar en atmosfär av det medeltida Budapest. I Budapest finns fler sevärdheter än du hinner med på en weekend. Dessutom väntar här traditionella och moderna kurbad, shopping i märkesbutiker och på marknad, god mat på lyxkrogar och lokala restauranger. Samt ett kvällsliv med mycket klassisk musik och jazz.

Idag är dock stadsdelarna Buda och Pest förenade av hela nio broar över floden Donau. Den äldsta av dessa nio broar heter Kedjebron och är den mest avbildade och kända. Det är välkänt att Budapest/Ungern har hög kvalitet på utbudet inom wellness, kosmetik, pedikyr, manikyr och hårvård. Priserna kan vara så låga som 25 – 50 % av dem vi är vana vid hemma i Sverige.

Sevärdheter överallt:
Lockas du av sevärdheterna har "Centraleuropas lilla Paris" mycket att erbjuda. Här finns den enorma parlamentsbyggnaden från 1800-talet, dekorerad med över 90 statyer och 40 kilo rent guld. Här finns Citadellet på Gellertberget varifrån du har en fantastisk utsikt över Donau och den upplysta kedjebron. Här finns de ångande badhusen, den stora saluhallen, den gröna frihetsbron, mängder av museer och de vackra medeltida byggnaderna på Budasidan.

Mat och dryck:
Nya restauranger skjuter upp som svampar hela tiden. Vad du än är sugen på kan du numera hitta det här, och maten håller hög klass. Det ungerska köket består av mycket kött, mustiga grytor och matiga soppor. Glöm inte att prova nationalrätten „Gulash”. Middagen avrundas bäst med ett glas Tokajer-vin. Man äter väldigt gott och relativt billigt i Budapest. Flera kulturer har påverkat det ungerska köket. Typiskt ungerska rätter är gulasch och langos.

Termalbad & hälsotourism:
Under 1500-talet var staden ockuperad av turkarna, och efter sig lämnade de en badkultur som ungrarna har tagit till sig och gjort till sin egen. Budapest är full av imponerande badhus, så passa på att ta ett bad, det är inte varje dag man kan simma runt bland marmorkolonner och vackra mosaiker under stora kupolformade tak. Ett måste när man är i Budapest är att besöka en av de 20 termalbaden med varmt vatten som strömmar upp ur ett hundratal källor. Det mest berömda utomhusbadet är Széchenyi-badet i nybarock stil.

Budapest har mer än 80 källor och  20 termalbad så det är föga förvånande att hälsoturismen spelar en stor roll för staden. Visste du förresten att källvattnet i Budapest sedan 1934 har åtnjutit ett officiellt erkännande för sina medicinala och läkande effekter?  Men många av de mest berömda termalbaden är äldre än så.

Det kanske mest anrika Hotell Gellérts källa sägs har nyttjats i hela två årtusenden. Den vackra Art Nouveau byggnaden som idag står på platsen byggdes dock först i början av 1900-talet.
Széchenyi badet med sin mosaikdekorerade kupol ligger i stadsparken och är unikt i att detta bad är det första med en så kallad djupborrad brunn. Här kan du bada i Széchenyibadets utomhusbassänger året runt. Om du undrar så kommer man på vintern ut genom en uppvärmd korridor. Och vattnet är mycket varmt och skönt! Men glöm inte ta med din egen handduk!

Nöjen:                                                                                                                                                                                                                                         I Budapest finns även ett stort utbud av allt från klassisk musik och balett till dockteatrar och zigenarmusik. Missa inte ett besök på det världsberömda operahuset, som är ett av de vackraste i Europa. Är du sugen på lite livligare nöjen finns här många barer och nattklubbar där du kan festa tills solen går upp.

Kolla gärna våra programs erbjudanden i "Sök program.." här i vänster spalten.

Shopping:                                                                                                                                                                                                                            Här finns kända butikskedjor och stora varuhus, men framför allt många små privatägda butiker och priserna är oftast lägre än i Sverige. Ett stort shoppingdistrikt finns vid Elisabethbron och på gatan Váci Utca kan du hitta både kläd- och antikvitetsaffärer.
Klassisk musik, broderier, träsniderier, porslin och skinn är några tips. Saluhallen vid Szabadsagbron är en upplevelse i sig, här kan du exempelvis handla honung, paprika, salami och gåslever av världsklass samtidigt som du beundrar saluhallens vackra arkitekt.

Kollektivtrafik:                                                                                                                                                                                                                    Bra buss-, spårvagns- och tunnelbanenät. Dags- och veckokort finns att köpa på hotellet eller på närmaste station. Taxi till rimliga priser. Båtturer på Donau eller bergbana till slottsområdet. Budapest har tunnelbana, buss och spårvagn.
24 timmars  kort  kostar : 1550 .- HUF ;              
72 timmar: 3850.- HUF; Veckakort: 4600.-

Taxi:                                                                                                                                                                                                                                        Det är bättre att låta hotellet eller restaurangen ringa efter taxi än att stoppa en på gatan. Använd bara licenserade bilar med gul registreringsskylt. Nedanstående bolag är pålitliga.

City Taxi (engelsktalande) Tel: +36 1 211 11 11
Fö Taxi                                   Tel: +36 1 222 22 22
Taxi4                                      Tel: +36 1 444  44 44
Tele 5                                    Tel: + 36 1 355 55 55,
6 x 6                                       Tel: +36  1 466-6666
Rádió Taxi                            Tel: +36  1 377 77 77

Kolla gärna våra transfer/taxi partners erbjudanden med väsentliga rabatter och säkerhet!

FLYGPLATSEN - HOTELLET

Från flygplatsen „Liszt Ferenc Airport”  till centrala Budapest är det 22 km, restid ca 30 min. Transitbuss ca 100 kr/ pers. och taxi ca 250 kr/ resa flr 3-4 pers.
Vi hjälper till boka pålitlig och billig transfer  t.o.r. hotellet. Schauffören väntar på Dig/Er  vid ankomsten!
Kolla gärna våra transfer partners erbjudanden!

Övrigt: läs  mer under „  Nyttiga info  ”
Tandläkare: Tandläkarservice dygnet runt:           
Profident VII  Adress: Karoly krt. 1                      Telefonnummer: +36 1 342 69 72
SOS Dental Service VI  Adress: Kiraly u. 14.    Telefonnummer: +36 1 322 96 02
Telefon: Landsnummer: +36         
Riktnummer: 1 ( Budapest)        Inom Ungern: 06 + area code

Alla kommentarer

Név----------Namn | 2012-03-09 19:28:41
Ezt kérném még kijavitani. Köszönöm

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: