Valutaväxling

Vejret Budapest

Allmän info

Namnet: Ungerska republiken (Magyar Köztársaság )
Huvudstad: Budapest
Språk: Ungerska (tillhör den finsk-ugriska språkgruppen)
Yta: 93 033 km2 (ca. 1/5 av Sveriges yta)
Invånare antal: ca 10 miljoner
Religion: Katoliker (ca 54%) samt bl.a. kalvinister och lutheraner
Valuta:  Forint ( HUF) ( 1 SEK ; ca. 29-33 HUF )

Officiella benämningen  är Republiken Ungern ; är ett centraleuropeiskt land som saknar egen kustlinje mot havet. Det gränsar till Slovenien och Österrike västerut, Slovakien norrut, Kroatien i sydväst, Serbien söderut, Rumänien i sydost och Ukraina i nordost. Landet har en befolkningsmängd på strax över 10 miljoner invånare och dess huvudstad är Budapest vars metropolområde omfattar en tredjedel av Ungerns totala population.

Formationen av det nuvarande Ungern inleddes först på 800-talet även om området varit befolkat väsentligt längre tillbaka i tiden. Efter en storhetstid på 1300- och 1400-talen kom landet att styras av Osmanska riket och därefter Österrike. År 1867 bildades en dubbelmonarki tillsammans med Österrike. 

Under andra världskriget lierade sig Ungern först med Axelmakterna men blev detta till trots ockuperat av Nazityskland 1944. Sovjetiska trupper befriade landet och från 1946 var den kommunistiska eran ett faktum. År 1956 återkom de sovjetiska trupperna men denna gång för att slå ner det som kom att kallas Ungernrevolten. Dock blev landet efter upprorsförsöket aldrig riktigt lika slutet och totalitärt som de övriga öststaterna. Det var också Ungern som inledde öppnandet mot väst genom att i maj 1989 ta bort avspärrningarna vid den österrikiska gränsen. Året därefter hölls de första fria valen i landet. I ekonomiskt hänseende har 2000-talet inneburit en positiv utveckling.

Ungern är ett trevligt land där människor är ytterst generösa. Befolkningens språkkunskaper vad gäller engelska är ofta mycket bristfällig. Detta beror på att engelska till för bara 20 år sedan inte var obligatoriskt att läsa i skolan. Yngre människor, storstadsbor och de som jobbar i industrin kan dock oftast engelska åtminstone i någon mån. Vad äldre beträffar så behärskar många av dem tyska liksom många i turistindustrin. Detta är särskilt sant nära österrikiska gränsen, men också i Budapest eftersom det är populärt turistmål för tyskar och österrikare. Fortfarande är det bara 23% som kan engelska och 25% tyska - utanför storstäderna är det ytterst svårt att hitta någon som kan ett ord av något annat än ungerska, och absolut omöjligt bland äldre. På de flesta restauranger finns ofta menyerna på engelska eller även tyska - felöversättningar och grammatiska fel är dock vanliga.

Tjänstesektorn är dominerande och sysselsätter cirka två tredjedelar av den arbetsföra befolkningen.  Beträffande landets turism ligger Ungern på en hedrande femtondeplats på listan över världens mest besökta länder.

Starkt bidragande orsaker till detta är det faktum att Budapest räknas till en av världens allra vackraste huvudstäder och att Ungern - sin relativt lilla storlek till trots - besitter flera platser som upptagits på Unescos världsarvslista. Andra städer väl värda ett besök är bl.a. Eger med sitt slott och andra vackra byggnader i barockstil, den forna huvudstaden Esztergom med Centraleuropas största kyrka och Miskolc som har ett unikt grottbad och är Ungerns tredje största stad.   

  Ungern ligger dessutom mest centralt i Europa. Nära till andra länder och på bara två timmars flygresa från Sverige. Det är ett smultronställe både för den som behöver vila upp sig och för nyfikna livsnjutare!

Hitta Skype

My status

Aktuella erbjudanden

Kontakta oss

Relaxresor Hungary

Öppettider: vardagar, kontorstid


Mobil Sverige: +46 762 95 95 45 / Georg

e-mail:  info@relaxresor.se

Chatt på  Skype:    "relaxresor.hungary "

Made by: